Ulf Brettstam är inte rädd att sticka fram hakan i kampen mot Narconons etablering utanför Forserum
 
Brettstam avslöjar Narconons metoder

En verksamhet som via licensavtal och veckorapportering styrs minitiöst av Scientologikyrkan. En vård vars behandlingsresultat starkt överdrivs. En hård kontroll och "etikfiler " med uppgifter som gör det möjligt att i efterhand stävja kritik från före detta patienter.
Det är en annan bild av Narconon, som vill etablera sig utanför Forserum. Överläkaren i psykiatri Ulf Brettstam, Nässjö har läst tidningens reportage 4 maj från Narconons behandlingshem i Skåne och i egenskap av rörelsens främste opponent har han många kommentarer.
Brettstam säger så här:
Påståenden att 6 av 10 missbrukare blir drogfria är ren lögn. Detta konstaterade bland andra Willhelm Brüggeman, ledamoten i Individ- och familjeomsorgsnämnden Nässjö, i Smålands-Tidningen 16 juni i fjol.
Att missbrukare uppger sig mår bra på Narconon har inget med behandlingsmetoder att göra utan förklaras enbart av nykterheten efter genomgången akut abstinensfas. När hjärnan börjar fungera i mer normala banor och kroppen börjar återhämta sig, då mår alla bra, säger Brettstam och fortsätter:
-Studenterna ska följa landets lagar, säger Bo Persson. Då vore det bra om Narconon började i sina egna led innan man ger sig ut och rekryterar nedgångna missbrukare på gatorna.
Narkotikabrott
-Att den tänkta föreståndaren på Lättarp gjort sig skyldig till upprepade narkotikabrott medan han jobbade på Narconon är redan känt, men att han dömts för försök till grovt bedrägeri, stöld vid fyra tillfällen, försök till stöld vid två tillfällen och brott mot knivlagen åren 1993 - 94, tiger man om. Liksom att den tänkte vice föreståndaren dömdes för narkotikabrott 1998. Så var det ställt med den påstått effektiva behandlingen för ledarna själva inom Narconon, avslöjar Brettstam.
Kyrklig koppling
-När det gäller kopplingarna till Scientologkyrkan är det så att Narconon är registrerat varumärke , ägare är Scientologkyrkan. All affärsverksamhet som bedrivs av Narconon i Sverige och andra länder, sker på licensavtal med strikta villkor om veckorapporter om budget. Villkoret är att man strikt följer föreskriven policy formulerad av Hubbard och som är nedskriven i de "religiösa skrifterna". Allt material som används av Narconon ägs av RTC, Religious Technology Centre , som äger alla copyrights till scientologin. Mellan 15 - 40 % av intäkterna inom Narconon går direkt till Scientologkyrkan. Inte en krona får spenderas utan tillåtelse av Scientologkyrkans styrelse.
Scientologins "Gud" är Hubbard själv, hans ord är lag och får inte ändras. Han skyddas också av copyrighten.
Bastubehandlingen
Brettstam ger följande bakgrund till Narconons flitiga bastubadande:
Bastu och vitaminkuren, är patentskyddad. Den har inte ändrats sedan Hubbard hittade på den 1957 och bevakas rigoröst av Scientologkyrkan. Hubbard gav ut en bok "All about radiation" om strålning 1957. I boken påstod han att han var filosofie doktor och kärnfysiker ( storhetsvansinne )och att hans "reningskur", det vill säga bastubad och vitaminkuren, botade strålningssjuka med mera, allt ren lögn.
Omoraliskt
-Alla studenter inom scientologin och Narconon, måste skriva ner och underteckna detaljerade personliga bekännelser om allt omoraliskt och olagligt de gjort sig skyldiga till i sitt liv, med exakta tids och datumangivelser. Detta och andra muntliga "bekännelser" förvaras i de personliga etikfilerna och är Scientologkyrkans egendom. Innehållet eller en sammanfattning matas in i en särskild databas.
Lagras i databas
Scientologkyrkans internationella databassystem "INCOMM" som samlar alla uppgifter i databaser på Scientologkyrkans Internationella högkvarter i Kalifornien. Skulle studenten få för sig att hoppa av eller uttrycka kritik mot rörelsen, blir de "påminda" om sin etikfil och i "svåra" fall hotas med offentliggörande av innehållet.  ( se också det edsvurna vittnesmålet  av Hubbards son )
Oberoende utredning
Alla uppgifter ovan, och mera, finns att läsa i Joe Harringtons oberoende utredning av Narconon och Scientologkyrkan. Harrington hade 33 års personlig erfarenhet av Scientologkyrkan, han köpte en del kurser, intervjuade massvis med personer från ledande ställning till avhoppare. Han var gift med Birgitta Dagnell, som var med och grundade Narconon Sverige i Eslöv, när han dog häromåret. ( Dagnell tillhör numera de som aktivt bekämpar Scientology )
Utredning om sekter
Utredningen skickades till Länsstyrelsen I Skåne Län, Sociala funktionen, Kerstin Liedman, 205 15 , Malmö 1999-02-01. Riksdagsledamoten Barbro Westerholm erhöll kopia till sin utredning om sekter. Westerholm kan ha blivit av med sitt exemplar i samband med inbrott på sitt arbetsrum, säger Ulf Brettstam.
Jope
jan-olov.persson@smt.se 0380-13800
Publicerat med författarens medgivande

Ulf Brettstam är inte rädd att sticka fram hakan i kampen mot Narconons etablering utanför Forserum

 

Brettstam avslöjar Narconons metoder


En verksamhet som via licensavtal och veckorapportering styrs minitiöst av Scientologikyrkan.  En vård vars behandlingsresultat starkt överdrivs.  En hård kontroll och "etikfiler "  med uppgifter som gör det möjligt att i efterhand stävja kritik från före detta patienter.

Det är en annan bild av Narconon,  som vill etablera sig utanför Forserum.  Överläkaren i psykiatri Ulf Brettstam,  Nässjö har läst tidningens reportage 4 maj från Narconons behandlingshem i Skåne och i egenskap av rörelsens främste opponent har han många kommentarer.

Brettstam säger så här:

Påståenden att 6 av 10 missbrukare blir drogfria är ren lögn.  Detta konstaterade bland andra Willhelm Brüggeman,  ledamoten i Individ- och familjeomsorgsnämnden Nässjö,  i  Smålands-Tidningen 16 juni i fjol.

Att missbrukare uppger sig mår bra på Narconon har inget med behandlingsmetoder att göra utan förklaras enbart av nykterheten efter genomgången akut abstinensfas.  När hjärnan börjar fungera i mer normala banor och kroppen börjar återhämta sig,  då mår alla bra,  säger Brettstam och fortsätter:

-Studenterna ska följa landets lagar,  säger Bo Persson.  Då vore det bra om Narconon började i sina egna led innan man ger sig ut och rekryterar nedgångna missbrukare på gatorna.

Narkotikabrott

-Att den tänkta föreståndaren på Lättarp gjort sig skyldig till upprepade narkotikabrott medan han jobbade på Narconon är redan känt,  men att han dömts för försök till grovt bedrägeri, stöld vid fyra tillfällen,  försök till stöld vid två tillfällen och brott mot knivlagen åren 1993 - 94,  tiger man om. Liksom att den tänkte vice föreståndaren dömdes för narkotikabrott 1998.  Så var det ställt med den påstått effektiva behandlingen för ledarna själva inom Narconon, avslöjar Brettstam.

Kyrklig koppling

-När det gäller kopplingarna till Scientologkyrkan är det så att Narconon är registrerat varumärke , ägare är Scientologkyrkan.  All affärsverksamhet som bedrivs av Narconon i Sverige och andra länder,  sker på licensavtal med strikta villkor om veckorapporter om budget.  Villkoret är att man strikt följer föreskriven policy formulerad av Hubbard och som är nedskriven i de "religiösa skrifterna".  Allt material som används av Narconon ägs av RTC,  Religious Technology Centre , som äger alla copyrights till scientologin.  Mellan 15 - 40 % av intäkterna inom Narconon går direkt till Scientologkyrkan.  Inte en krona får spenderas utan tillåtelse av Scientologkyrkans styrelse.

Scientologins  "Gud"  är Hubbard själv,  hans ord är lag och får inte ändras.  Han skyddas också av copyrighten.

Bastubehandlingen

Brettstam ger följande bakgrund till Narconons flitiga bastubadande:

Bastu  och vitaminkuren,  är patentskyddad.  Den har inte ändrats sedan Hubbard hittade på den 1957 och bevakas rigoröst av Scientologkyrkan.  Hubbard gav ut en bok  "All about radiation"  om strålning 1957.  I boken påstod han att han var filosofie doktor och kärnfysiker  ( storhetsvansinne )och att hans  "reningskur",  det vill säga bastubad och vitaminkuren,  botade strålningssjuka med mera,  allt ren lögn.

Omoraliskt

-Alla studenter inom scientologin och Narconon,  måste skriva ner och underteckna detaljerade personliga bekännelser om allt omoraliskt och olagligt de gjort sig skyldiga till i sitt liv,  med exakta tids och datumangivelser.  Detta och andra muntliga  "bekännelser"  förvaras i de personliga etikfilerna och är Scientologkyrkans egendom.  Innehållet eller en sammanfattning matas in i en  särskild databas.

Lagras i databas

Scientologkyrkans internationella databassystem  "INCOMM"  som samlar alla uppgifter i databaser på Scientologkyrkans Internationella högkvarter i Kalifornien.  Skulle studenten få för sig att hoppa av eller uttrycka kritik mot rörelsen,  blir de  "påminda"  om sin etikfil och i  "svåra" fall hotas med offentliggörande av innehållet.   ( se också det edsvurna vittnesmålet   av Hubbards son )

Oberoende utredning

Alla uppgifter ovan,  och mera, finns att läsa i Joe Harringtons oberoende utredning av Narconon och Scientologkyrkan.  Harrington hade 33 års personlig erfarenhet av Scientologkyrkan,  han köpte en del kurser,  intervjuade massvis med personer från ledande ställning till avhoppare.  Han var gift med Birgitta Dagnell,  som var med och grundade Narconon Sverige i Eslöv,  när han dog häromåret.  ( Dagnell tillhör numera de som aktivt bekämpar Scientology )

Utredning om sekter

Utredningen skickades till Länsstyrelsen I Skåne Län,  Sociala funktionen,  Kerstin Liedman,  205 15 ,  Malmö 1999-02-01.  Riksdagsledamoten Barbro Westerholm erhöll kopia till sin utredning om sekter.  Westerholm kan ha blivit av med sitt exemplar i samband med inbrott på sitt arbetsrum, säger Ulf Brettstam.

Jope

jan-olov.persson@smt.se 0380-13800

Publicerat med författarens medgivande
Narconondebatt.html