Kommunen saknar fakta om framgångsrik vård
 
Nya förhållanden har framkommit i Narconons handlingar till Länsrätten i Jönköping.  Det skriver individ- och familjeomsorgsnämnden i ett yttrande till länsrätten.
 
Individ- och familjeomsorgsnämnden har fått tillfälle att yttra sig över Narconons kompletterande handlingar angående etableringen i Nässjö kommun.  Nu är yttrandet klart och nämnden skriver att Narconon åberopar sakförhållanden som inte var kända när nämnden prövade ärendet.
Narconon har låtit en professor i offentlig rätt skriva ett långt uttalande om Narconons behandling. Där står det bland annat att de kommer att anlita psykiatrisk sakkunskap,  något som individ- och familjeomsorgsnämnden menar att Narconon tidigare markerat att de inte tänker göra.
Professorn skriver också att en övervägande del av de argument som har presenterats för och emot en etablering i Nässjö kommun talar för att länsstyrelsens beslut var korrekt.  Men individ- och familjeomsorgsnämnden hävdar i sitt yttrande att de saknar fakta som styrker att Narconons vårdverksamhet är framgångsrik.
Nämnden hänvisar också till socialstyrelsens allmänna råd samt länsstyrelsens riktlinjer när det gäller tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen.  De menar att de råden och riktlinjerna är en garanti för att vården blir av god kvalitet med hög säkerhet.
 
Alexandra Wattwil
alexandra.wattwil@smt.se
 

Kvinna känner sig kränkt efter anmälan av behandlingshem
 
Förra sommaren mejlade en kvinna till psykiatern Ulf Brettstam.  Hon var orolig för en väninna som hon trodde behandlades på scientologernas Narconon Eslöv.  Hennes uppgifter använde Ulf Brettstam för att anmäla behandlingshemmet till länsstyrelsen.  Det har kränkt kvinnan.  Hon blev aldrig tillfrågad före hans anmälan.
Narconon i Eslöv är ett behandlingshem för narkomaner.  Länsstyrelsen beslutade efter Ulf Brettstams anmälan att göra ett besök där den sjuttonde december förra året.  Det föranledde inte några åtgärder.  I beslutet står det att " Narconon Södergård ger ett gott intryck vid besöket och att verksamheten bedrivs på ett seriöst sätt i enlighet med gällande tillstånd."  ( Besöket föranmäldes )
Det här har fått kvinnan som mejlade med Ulf Brettstam att upprört göra fakta tydliga med anledning av vad som hänt.  I ytterligare mejl till både länsstyrelsen i Jönköping och Nässjö kommun ger hon en lång förklaring till det inträffade:  " Jag skriver inte detta för att försvara Narconon eller svartmåla Ulf Brettstam.  Jag skriver detta för att det är absurt att mina mail ligger till grund för en anmälan.  Som det framkommer i texten har jag verkligen ingenting med det här att göra och jag borde verkligen inte ha något att säga i den här diskussionen.  Jag känner mig både lurad och kränkt."  ( Jag behöver inte be någon om lov för att göra en anmälan )
Bastubad
I mejlet förklarar kvinnan, bosatt i Skåne,  hur hon sommaren år 2003 fick reda på att en väninna genomgick en två-veckors behandling som scientologer hade på Narconon i Eslöv.  Kvinnan gick in på internet för att läsa om Narconon och såg då att det var ett behandlingshem för narkomaner. Det fick henne att undra vad hennes väninna gjorde där som är en ung,  sund och sportig tjej.  På internet fann hon Ulf Brettstams e-postadress och tog kontakt med honom och beskrev sin oro för väninnan.  Det var den 20:e augusti förra året.
Kränkt och lurad
Med de orden trodde hon att saken var ur världen.  Men i mars månad i år visade väninnan henne de mejl som låg till grund för en anmälan mot behandlingshemmet.  Information som Ulf Brettstam tagit del av och använt utan att först ha tillfrågat kvinnan.  " Om han hade gjort det hade jag svarat nej.  Jag har ingenting emot Narconons behandlingshem för narkomaner.  Hur kan jag ha det, när jag inte vet något och aldrig har varit där?  Den första gången jag överhuvudtaget besökte Narconon var flera månader efter Brettstam lämnat sin anmälan."
Kvinnan är kränkt och har dåligt samvete för vad mejlkontakten med Brettstam lett till.  Hon undrar om det är lagligt att göra det som Ulf Brettstam har gjort.  Hon skriver  " Det var mina personliga mejl och känner att ingen respekt har visats mig.  Jag är ingen hycklare och erkänner att jag är tveksam till Scientologkyrkan och deras behandlingar på Narconon.  Att min väninna gjorde en sådan behandling tycker jag verkar onödigt."
Hon anser att Ulf Brettstam använder sig av information som bygger på ett missförstånd.  " Om han bara hade frågat mig hade jag sagt det.  Men jag fick aldrig någon chans att förklara mig. Hur tror ni att det känns när man får sina privata brev i handen och vet att det lästs av människor man aldrig träffat?"
Kvinnan reagerar också kraftigt på Brettstams misstanke att väninnan höll på att bli psykiskt sjuk. " Hur kan han veta det när han aldrig har träffat henne?"  Ulf Brettstam är verksam som psykiater på Höglandssjukhuset i Eksjö och Nässjö.  Smålandstidningen har försökt att få kontakt med kvinnan,  men förgäves.
 
Madeleine Fransson
madeleine.fransson@smt.se
 
Psykiater Ulf Brettstam erkänner misstag
 
Psykiater Ulf Brettstam erkänner att det var ett misstag att inte först fråga kvinnan om han fick använda hennes information.
- Det var helt galet, så gör man inte, säger han. Samtidigt var han allvarligt oroad för hennes väninna.
Ulf Brettstam har en egen hemsida på intei allmänhet. Det var via hans hemsida som kvinnan i Skåne fick kontakt med Ulf Brettstam. Han berättar att han den tjugonde augusti fick ett mejl från henne och att de mejlade fyra, fem gånger med påföljande svar.
- Kvinnan var orolig för sin väninna och lämnade bakgrundsuppgifter som gjorde att jag inte kunde utesluta psykisk sjukdom, berättar han. Av det som hon skrev gjorde han tolkningar att det kunde röra sig om anlag för schizofreni och eventuella ätstörningar.
Orolig för väninnan
Hon skrev alltså mer om väninnan än att hon är en sund och sportig tjej?
- Ja.
Han säger att han blev allvarligt oroad för hennes liv och hälsa. Av beskrivningen tyckte han sig se Narconon använda behandlingsmetoder som de saknar tillstånd för. Nu var det inte någon behandling för narkomanvård kvinnans väninna var intagen på. Men det visste vare sig Ulf Brettstam eller kvinnan han mejlade med då.
Ulf Brettstam gjorde en anmälan till länsstyrelsen om vården på Narconon , som väninnan alltså aldrig besökte. Han insåg att det var en etisk konflikt att lämna ut information som lämnats i förtroende till honom.
"Men jag gjorde det och inser efteråt att jag borde ha tagit kontakt med kvinnan först", säger Brettstam. Han tillägger att han inte lämnat ut hennes namn, bara informationen hon gav.
Graverande i sammanhanget är att Ulf Brettstam vidarbefordrat mejlen till fler. Avhoppade scientologer har fått läsa dem. Ulf Brettstams syfte var att kvinnan skulle få kontakt med människor som kunde hjälpa henne.
Inga synpunkter
Hade det inte räckt med att du skrivit namn och adress på de personerna till henne? Var det nödvändigt att skicka hennes mejl?
" Nu gjorde jag så och hon hade inga synpunkter på det när jag gjorde det"
Ulf Brettstam undrar varför kvinnan nu gör så stor sak av händelsen. Han misstänker att Scientologkyrkan ligger bakom i ett försök att svartmåla honom och hans trovärdighet som psykiater. Syftet skulle vara hans engagemang mot deras verksamhet. Han är ju starkt kritisk till etableringen i Lättarp utanför Forserum. Han och flera kolleger har offentligt framfört sian synpunkter i Smålands- Tidningen.
Etableringen på Lättarps gård ligger för tillfället som ett ärende hos länsrätten. Nässjö kommun har överklagat länsstyrelsens beslut att Narconon får starta behandlingshem för missbrukare. Stefan Roman, handläggare på länsstyrelsen, säger att uppgifterna kring hur kvinnans information använts inte förändrar länsstyrelsens beslut om att ge tillstånd till etableringen på Lättarps gård.
 
madeleine.fransson@smt.se

Ulf Brettstam


Kommentar:
Hela ”affären” sannolikt en riggad enbart med syfte att få komma med någon form av anklagelse mot mig och få möjlighet att dra igång sin svartmålningskampanj.  " Jag skriver inte detta för att försvara Narconon eller svartmåla Ulf Brettstam"
Nähä , vad fint att det framgår så att läsare inte tror att så är fallet,  för när man läser resten av texten verkar det vara just ett försvarstal av Narconon och samtidigt  "avslöjande"  av vad jag är för en opålitlig och falsk typ?  Helt enligt Hubbards  manual.
”This is correct procedure:
1. Spot who is attacking us.
2. Start investigating them promptly for FELONIES or worse using our own professionals, not outside agencies.
3. Double curve our reply by saying we welcome an investigation of them.
4. Start feeding lurid, blood sex crime actual evidence on the attackers to the press. (LRH)”  Från Dead Agenting dokumentet.





Kommunen saknar fakta om framgångsrik vård

 

Nya förhållanden har framkommit i Narconons handlingar till Länsrätten i Jönköping.  Det skriver individ- och familjeomsorgsnämnden i ett yttrande till länsrätten.

 

Individ- och familjeomsorgsnämnden har fått tillfälle att yttra sig över Narconons kompletterande handlingar angående etableringen i Nässjö kommun.  Nu är yttrandet klart och nämnden skriver att Narconon åberopar sakförhållanden som inte var kända när nämnden prövade ärendet.

Narconon har låtit en professor i offentlig rätt skriva ett långt uttalande om Narconons behandling. Där står det bland annat att de kommer att anlita psykiatrisk sakkunskap,  något som individ- och familjeomsorgsnämnden menar att Narconon tidigare markerat att de inte tänker göra.

Professorn skriver också att en övervägande del av de argument som har presenterats för och emot en etablering i Nässjö kommun talar för att länsstyrelsens beslut var korrekt.  Men individ- och familjeomsorgsnämnden hävdar i sitt yttrande att de saknar fakta som styrker att Narconons vårdverksamhet är framgångsrik.

Nämnden hänvisar också till socialstyrelsens allmänna råd samt länsstyrelsens riktlinjer när det gäller tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen.  De menar att de råden och riktlinjerna är en garanti för att vården blir av god kvalitet med hög säkerhet.

 

Alexandra Wattwil

alexandra.wattwil@smt.se

 


Kvinna känner sig kränkt efter anmälan av behandlingshem

 

Förra sommaren mejlade en kvinna till psykiatern Ulf Brettstam.  Hon var orolig för en väninna som hon trodde behandlades på scientologernas Narconon Eslöv.  Hennes uppgifter använde Ulf Brettstam för att anmäla behandlingshemmet till länsstyrelsen.  Det har kränkt kvinnan.  Hon blev aldrig tillfrågad före hans anmälan.

Narconon i Eslöv är ett behandlingshem för narkomaner.  Länsstyrelsen beslutade efter Ulf Brettstams anmälan att göra ett besök där den sjuttonde december förra året.  Det föranledde inte några åtgärder.  I beslutet står det att " Narconon Södergård ger ett gott intryck vid besöket och att verksamheten bedrivs på ett seriöst sätt i enlighet med gällande tillstånd."  ( Besöket föranmäldes )

Det här har fått kvinnan som mejlade med Ulf Brettstam att upprört göra fakta tydliga med anledning av vad som hänt.  I ytterligare mejl till både länsstyrelsen i Jönköping och Nässjö kommun ger hon en lång förklaring till det inträffade:  " Jag skriver inte detta för att försvara Narconon eller svartmåla Ulf Brettstam.  Jag skriver detta för att det är absurt att mina mail ligger till grund för en anmälan.  Som det framkommer i texten har jag verkligen ingenting med det här att göra och jag borde verkligen inte ha något att säga i den här diskussionen.  Jag känner mig både lurad och kränkt."  ( Jag behöver inte be någon om lov för att göra en anmälan )

Bastubad

I mejlet förklarar kvinnan, bosatt i Skåne,  hur hon sommaren år 2003 fick reda på att en väninna genomgick en två-veckors behandling som scientologer hade på Narconon i Eslöv.  Kvinnan gick in på internet för att läsa om Narconon och såg då att det var ett behandlingshem för narkomaner. Det fick henne att undra vad hennes väninna gjorde där som är en ung,  sund och sportig tjej.  På internet fann hon Ulf Brettstams e-postadress och tog kontakt med honom och beskrev sin oro för väninnan.  Det var den 20:e augusti förra året.

Kränkt och lurad

Med de orden trodde hon att saken var ur världen.  Men i mars månad i år visade väninnan henne de mejl som låg till grund för en anmälan mot behandlingshemmet.  Information som Ulf Brettstam tagit del av och använt utan att först ha tillfrågat kvinnan.  " Om han hade gjort det hade jag svarat nej.  Jag har ingenting emot Narconons behandlingshem för narkomaner.  Hur kan jag ha det, när jag inte vet något och aldrig har varit där?  Den första gången jag överhuvudtaget besökte Narconon var flera månader efter Brettstam lämnat sin anmälan."

Kvinnan är kränkt och har dåligt samvete för vad mejlkontakten med Brettstam lett till.  Hon undrar om det är lagligt att göra det som Ulf Brettstam har gjort.  Hon skriver  " Det var mina personliga mejl och känner att ingen respekt har visats mig.  Jag är ingen hycklare och erkänner att jag är tveksam till Scientologkyrkan och deras behandlingar på Narconon.  Att min väninna gjorde en sådan behandling tycker jag verkar onödigt."

Hon anser att Ulf Brettstam använder sig av information som bygger på ett missförstånd.  " Om han bara hade frågat mig hade jag sagt det.  Men jag fick aldrig någon chans att förklara mig. Hur tror ni att det känns när man får sina privata brev i handen och vet att det lästs av människor man aldrig träffat?"

Kvinnan reagerar också kraftigt på Brettstams misstanke att väninnan höll på att bli psykiskt sjuk. " Hur kan han veta det när han aldrig har träffat henne?"  Ulf Brettstam är verksam som psykiater på Höglandssjukhuset i Eksjö och Nässjö.  Smålandstidningen har försökt att få kontakt med kvinnan,  men förgäves.

 

Madeleine Fransson

madeleine.fransson@smt.se

 

Psykiater Ulf Brettstam erkänner misstag

 

Psykiater Ulf Brettstam erkänner att det var ett misstag att inte först fråga kvinnan om han fick använda hennes information.

- Det var helt galet, så gör man inte, säger han. Samtidigt var han allvarligt oroad för hennes väninna.

Ulf Brettstam har en egen hemsida på intei allmänhet. Det var via hans hemsida som kvinnan i Skåne fick kontakt med Ulf Brettstam. Han berättar att han den tjugonde augusti fick ett mejl från henne och att de mejlade fyra, fem gånger med påföljande svar.

- Kvinnan var orolig för sin väninna och lämnade bakgrundsuppgifter som gjorde att jag inte kunde utesluta psykisk sjukdom, berättar han. Av det som hon skrev gjorde han tolkningar att det kunde röra sig om anlag för schizofreni och eventuella ätstörningar.

Orolig för väninnan

Hon skrev alltså mer om väninnan än att hon är en sund och sportig tjej?

- Ja.

Han säger att han blev allvarligt oroad för hennes liv och hälsa. Av beskrivningen tyckte han sig se Narconon använda behandlingsmetoder som de saknar tillstånd för. Nu var det inte någon behandling för narkomanvård kvinnans väninna var intagen på. Men det visste vare sig Ulf Brettstam eller kvinnan han mejlade med då.

Ulf Brettstam gjorde en anmälan till länsstyrelsen om vården på Narconon , som väninnan alltså aldrig besökte. Han insåg att det var en etisk konflikt att lämna ut information som lämnats i förtroende till honom.

"Men jag gjorde det och inser efteråt att jag borde ha tagit kontakt med kvinnan först", säger Brettstam. Han tillägger att han inte lämnat ut hennes namn, bara informationen hon gav.

Graverande i sammanhanget är att Ulf Brettstam vidarbefordrat mejlen till fler. Avhoppade scientologer har fått läsa dem. Ulf Brettstams syfte var att kvinnan skulle få kontakt med människor som kunde hjälpa henne.

Inga synpunkter

Hade det inte räckt med att du skrivit namn och adress på de personerna till henne? Var det nödvändigt att skicka hennes mejl?

" Nu gjorde jag så och hon hade inga synpunkter på det när jag gjorde det"

Ulf Brettstam undrar varför kvinnan nu gör så stor sak av händelsen. Han misstänker att Scientologkyrkan ligger bakom i ett försök att svartmåla honom och hans trovärdighet som psykiater. Syftet skulle vara hans engagemang mot deras verksamhet. Han är ju starkt kritisk till etableringen i Lättarp utanför Forserum. Han och flera kolleger har offentligt framfört sian synpunkter i Smålands- Tidningen.

Etableringen på Lättarps gård ligger för tillfället som ett ärende hos länsrätten. Nässjö kommun har överklagat länsstyrelsens beslut att Narconon får starta behandlingshem för missbrukare. Stefan Roman, handläggare på länsstyrelsen, säger att uppgifterna kring hur kvinnans information använts inte förändrar länsstyrelsens beslut om att ge tillstånd till etableringen på Lättarps gård.

 

madeleine.fransson@smt.se


Ulf Brettstam



Kommentar:

Hela ”affären” sannolikt en riggad enbart med syfte att få komma med någon form av anklagelse mot mig och få möjlighet att dra igång sin svartmålningskampanj.  " Jag skriver inte detta för att försvara Narconon eller svartmåla Ulf Brettstam"

Nähä , vad fint att det framgår så att läsare inte tror att så är fallet,  för när man läser resten av texten verkar det vara just ett försvarstal av Narconon och samtidigt  "avslöjande"  av vad jag är för en opålitlig och falsk typ?  Helt enligt Hubbards  manual.

This is correct procedure:

1. Spot who is attacking us.

2. Start investigating them promptly for FELONIES or worse using our own professionals, not outside agencies.

3. Double curve our reply by saying we welcome an investigation of them.

4. Start feeding lurid, blood sex crime actual evidence on the attackers to the press. (LRH)”  Från Dead Agenting dokumentet.



Narconondebatt.html