"Det enda vi vill är att hjälpa"
Narconons företrädare förstår ingenting ( det kan jag tro)
Vi räddar ju liv på Narconon. Vi vill ju bara hjälpa. Vår verksamhet är helt öppen för insyn alla är välkomna att hälsa på hos oss och se hur vi gör. Vi redovisar vår ekonomi som är offentlig, åk till länsstyrelsen och fråga. Vår rehabiliteringen är opolitiskt och inte religiös.
Föreståndaren Thomas Pettersson och Bo Persson från organisationens Europakontor i Köpenhamn lovar unisont att Narconon inte har några skumma saker för sig. Båda har ägnat sig åt missbruk och tackar Narconon att de lever idag. De beskriver sig själv som kraftfulla och dynamiska personligheter som offrar sina liv för att hjälpa andra. De förstår inte att man kan vara kritisk mot Narconon och förstår verkligen inte varför psykiatriöverläkaren Ulf Brettstam reagerar så kraftfullt i tidningen på deras etablering av rehabiliteringshem i Lättarp.
De båda bekräftar att Narconon, som de säger betyder nej till droger,
( det gör det inte alls: narcosis, grek. = bedövning. onon. grek. = åsna. Narconon = bedövade åsnor. Passande namn)
Narconons behandling har byggts på scientologernas "religiösa filosofi", nämligen L Ron Hubbards tankar om drogproblematik. ( Hubbard var en stor drogmissbrukare av lugnande medel och centralstimulantia läs här och här ) Pettersson och Persson säger att Hubbard och de som sjösatte Narcononrörelsen, inte tycker att man ska ge medicinsk behandling till missbrukare.
Man måste vilja om det ska gå
Inom Narconon tycker man det är bäst när klienterna är motiverade. Med förskönande omskrivningar beskriver de sitt program med ord som "olika vårdsteg" som: hjälp att klara "avtändningen via vård och näringstillskott" ( vi ger folk mat och kraftiga och farliga överdoser av vitaminer) , "genomgå kommunikationsövningar" ( leka tysta leken genom att sitta och stirra varandra i ögonen ). Kemiska medel som mediciner vilket vi kallar droger, vägrar vi klienterna. Man använder termer som "nedtrappning" när det handlar om totalstopp av droger. Vi är mycket renliga för klienterna ska bada bastu fem timmar om dagen i fyra veckor och så får man springa i skogen med fångvaktaren. När man gör så här så blir man fortare av med alla gifter som finns i kroppen. ( Purification rundown - Hubbard hävdade t.o.m. att man kunde bota radioaktiva strålskador så här!) I fas två får klienterna arbeta gratis på behandlingshemmet med matlagning , städning och sånt . Inom Narconon kallar vi detta för "hjälp komma över de spärrar som kan finnas på vägen mot att börja studera, skaffa yrkeskompetens och bli en intresserad samhällsmedborgare". I fas tre börjar den mer avancerade hjärntvätten fast vi kallar det för "personlig utveckling”, att inse skillnaden mellan destruktiva karaktärsdrag och en social samhällssyn". Sen får man lära sig hur vi tycker att man ska vara det kallar vi för "kunskap om etiska värden", det är vår moralkod som "ger rena händer". ( Läs några exempel på Hubbards etiska principer - inte riktigt så de flesta av oss trodde att etik och moral stod för ) De som vi inte lyckas snärja till scientologkyrkan söker vi uppe fter ett år, på så sätt kan vi säga att klienten får en "individuell uppföljning för nystart i livet".
Resultaten inte mätbara
Det är inget "trolleri" med vårt program, vi bryr oss inte om folks religiösa inriktning, säger Pettersson och Persson, vi ska nog få fason på dem, det har vi fått på andra ställen i världen där vi lyckats lura myndigheterna att tillåta oss slå oss ner. Nja hur många som slutar missbruka vet vi inte riktigt men det är säkert omkring en 60%, fast mycket hänger på om klienten orkar med (eller överlever) den behandling vi utsätter dem för.
Om man bara vill tillräckligt mycket kan man nog stå ut med Narconons metoder. Nu menar vi bara rena missbrukare, t yp psykfall vill vi inte ha här, säger Thomas Pettersson. Vi vägrar absolut att ge några mediciner till folk för det är ju också droger och då missbrukar man ju fortfarande. Eftersom vi nog var de första som förvägrade våra missbruksklienter medicinsk vård, tycker inte psykiatrikerna om os , så det så!
Rena missbrukare
Bo Persson säger att man inte begriper sig på hur psykfall ska skötas så sådana tar de inte emot . ”Humle och Dumle” har varit sektmedlemmar i 20 år så det är inte så konstigt att de tycker att Narconon är bra och uppfattar sig som accepterade, i vart fallbland sina egna. Där vi har våra behandlingshem har ingen myndighet hitills lyckats stoppa oss så då måste det vara lagligt, eller hur Bosse? Det kommer säkert inte bli några problem här i Jönköpings län heller.
Persson understryker att de lokala myndigheter man hittills kontaktat, har varit så snälla, särskilt snäll var man på miljö-och byggkontoret i Nässjö.
Persson vill också säga att han känner sig mycket belåten med hur duktiga och snälla de är i Nässjö.
Billig vård
Hur många människor vi ”får missbruka” . . host... missbrukande människor vi får låsa in på Lättarp, beror på hur snäll länsstyrelsen är mot oss. Vi tänker att ett 40-tal kan vara en bra start. Lättarp är idag klassat som vandrarhem och restaurang, men den snälla miljö - och byggnadsnämnden har sagt att vi får byta namn till "hem för vård eller boende". Narconon finns idag i Eslöv där får vi plats med 12 stycken och i Stockholm där vi kan klämma in 28. Det är Stockholms stället vi vill flytta till Lättarp.
Det är mest kommuner och företag Narconon lyckats lura på pengar. Vi tar 1.180 kronor per dygn, men det finns de som tar mycket mycket mer minsann.
Det finns i samhället en rad olika organisationer som via olika metoder erbjuder rehabilitering av missbrukare, men kopplingen till den omdebatterade scientologkyrkan tycks vara orsak till att just Narconon väcker hetare känslor än andra. En etablering av exempelvis LP- stiftelsens hem skulle knappast vålla diskussion, men när tidningen skriver att Narconon vill öppna hem i Lättarp ”medför det omedelbart reaktioner från starkt kritiska personer." skriver reportern jope i Smålands-Tidningen
Bli hög med scientologin
Thomas Pettersson Bo Persson tror på scientologin, de har i alla fall betalat massor för att få vara "troende" med alla de "utvecklande" kurser de gått. "Kan man verkligen tro på en religion som bygger på science - fiction liknande tankar om att jorden för många tusen år sedan invaderats av själar som transporterats hit med raketdrivna jetplan?" undrar reportern jope
Javisst kan man det, det har ju Hubbard själv sagt, men att tro på att Gud skapade kvinnan av Adams revben, det é svårt det, tycker Persson.
Vi som är scientologer vet minsann hur "hög" man kan bli av scientologin om man bara anstränger sig ordentligt, fast man behöver inte anstränga sig så mycket på Narconon, avslutar Bo Persson.

"Det enda vi vill är att hjälpa"

Narconons företrädare förstår ingenting ( det kan jag tro)

Vi räddar ju liv på Narconon. Vi vill ju bara hjälpa. Vår verksamhet är helt öppen för insyn alla är välkomna att hälsa på hos oss och se hur vi gör. Vi redovisar vår ekonomi som är offentlig,  åk till länsstyrelsen och fråga.  Vår rehabiliteringen är opolitiskt och inte religiös.

Föreståndaren Thomas Pettersson och Bo Persson från organisationens Europakontor i Köpenhamn lovar unisont att Narconon inte har några skumma saker för sig.  Båda har ägnat sig åt missbruk och tackar Narconon att de lever idag.  De beskriver sig själv som kraftfulla och dynamiska personligheter som offrar sina liv för att hjälpa andra.  De förstår inte att man kan vara kritisk mot Narconon och förstår verkligen inte varför psykiatriöverläkaren Ulf Brettstam reagerar så kraftfullt i tidningen på deras etablering av rehabiliteringshem i Lättarp.

De båda bekräftar att Narconon, som de säger betyder nej till droger,

( det gör det inte alls:  narcosis, grek. = bedövning.  onon. grek. = åsna. Narconon = bedövade åsnor. Passande namn)

Narconons behandling har byggts på scientologernas "religiösa filosofi",  nämligen L Ron Hubbards tankar om drogproblematik.  ( Hubbard var en stor drogmissbrukare av lugnande medel och centralstimulantia läs här och här )  Pettersson och Persson säger att Hubbard och de som sjösatte Narcononrörelsen,  inte tycker att man ska ge medicinsk behandling till missbrukare.

Man måste vilja om det ska gå

Inom Narconon tycker man det är bäst när klienterna är motiverade.  Med förskönande omskrivningar beskriver de sitt program med ord som  "olika vårdsteg"  som: hjälp att klara "avtändningen via vård och näringstillskott"  ( vi ger folk mat och kraftiga och farliga överdoser av vitaminer) ,  "genomgå kommunikationsövningar"  ( leka tysta leken genom att sitta och stirra varandra i ögonen ). Kemiska medel som mediciner vilket vi kallar droger,  vägrar vi klienterna. Man använder termer som  "nedtrappning"  när det handlar om totalstopp av droger.  Vi är mycket renliga för klienterna ska bada bastu fem timmar om dagen i fyra veckor och så får man springa i skogen med fångvaktaren.  När man gör så här så blir man fortare av med alla gifter som finns i kroppen. ( Purification rundown - Hubbard hävdade t.o.m. att man kunde bota radioaktiva strålskador så här!)  I fas två får klienterna arbeta gratis på behandlingshemmet med matlagning , städning och sånt . Inom Narconon kallar vi detta för  "hjälp komma över de spärrar som kan finnas på vägen mot att börja studera,  skaffa yrkeskompetens och bli en intresserad samhällsmedborgare".  I fas tre börjar den mer avancerade hjärntvätten fast vi kallar det för "personlig utveckling”,  att inse skillnaden mellan destruktiva karaktärsdrag och en social samhällssyn".  Sen får man lära sig hur vi tycker att man ska vara det kallar vi för  "kunskap om etiska värden",  det är vår moralkod som  "ger rena händer".  ( Läs några exempel på Hubbards etiska principer - inte riktigt så de flesta av oss trodde att etik och moral stod för )  De som vi inte lyckas snärja till scientologkyrkan söker vi uppe fter ett år,  på så sätt kan vi säga att klienten får en  "individuell uppföljning för nystart i livet".

Resultaten inte mätbara

Det är inget  "trolleri"  med vårt program,  vi bryr oss inte om folks religiösa inriktning,  säger Pettersson och Persson,  vi ska nog få fason på dem,  det har vi fått på andra ställen i världen där vi lyckats lura myndigheterna att tillåta oss slå oss ner.  Nja hur många som slutar missbruka vet vi inte riktigt men det är säkert omkring en 60%,  fast mycket hänger på om klienten orkar med (eller överlever)  den behandling vi utsätter dem för.

Om man bara vill tillräckligt mycket kan man nog stå ut med Narconons metoder.  Nu menar vi bara rena missbrukare, t yp psykfall vill vi inte ha här,  säger Thomas Pettersson.  Vi vägrar absolut att ge några mediciner till folk för det är ju också droger och då missbrukar man ju fortfarande.  Eftersom vi nog var de första som förvägrade våra missbruksklienter medicinsk vård, tycker inte psykiatrikerna om os ,  så det så!

Rena missbrukare

Bo Persson säger att man inte begriper sig på hur psykfall ska skötas så sådana tar de inte emot . ”Humle och Dumle”  har varit sektmedlemmar i 20 år så det är inte så konstigt att de tycker att Narconon är bra och uppfattar sig som accepterade,  i vart fallbland sina egna.  Där vi har våra behandlingshem har ingen myndighet hitills lyckats stoppa oss så då måste det vara lagligt,  eller hur Bosse?  Det kommer säkert inte bli några problem här i Jönköpings län heller.

Persson understryker att de lokala myndigheter man hittills kontaktat,  har varit så snälla,  särskilt snäll var man på miljö-och byggkontoret i Nässjö.

Persson vill också säga att han känner sig mycket belåten med hur duktiga och snälla de är i Nässjö.

Billig vård

Hur många människor vi ”får missbruka” . . host... missbrukande människor vi får låsa in på Lättarp,  beror på hur snäll länsstyrelsen är mot oss.  Vi tänker att ett 40-tal kan vara en bra start. Lättarp är idag klassat som vandrarhem och restaurang,  men den snälla miljö - och byggnadsnämnden har sagt att vi får byta namn till  "hem för vård eller boende".  Narconon finns idag i Eslöv där får vi plats med 12 stycken och i Stockholm där vi kan klämma in 28.  Det är Stockholms stället vi vill flytta till Lättarp.

Det är mest kommuner och företag Narconon lyckats lura på pengar.  Vi tar 1.180 kronor per dygn,  men det finns de som tar mycket mycket mer minsann.

Det finns i samhället en rad olika organisationer som via olika metoder erbjuder rehabilitering av missbrukare,  men kopplingen till den omdebatterade scientologkyrkan tycks vara orsak till att just Narconon väcker hetare känslor än andra.  En etablering av exempelvis LP- stiftelsens hem skulle knappast vålla diskussion,  men när tidningen skriver att Narconon vill öppna hem i Lättarp ”medför det omedelbart reaktioner från starkt kritiska personer."  skriver reportern jope i Smålands-Tidningen

Bli hög med scientologin

Thomas Pettersson Bo Persson tror på scientologin,  de har i alla fall betalat massor för att få vara "troende"  med alla de "utvecklande"  kurser de gått.  "Kan man verkligen tro på en religion som bygger på science - fiction liknande tankar om att jorden för många tusen år sedan invaderats av själar som transporterats hit med raketdrivna jetplan?"  undrar reportern jope

Javisst kan man det,  det har ju Hubbard själv sagt,  men att tro på att Gud skapade kvinnan av Adams revben,  det é svårt det, tycker Persson.

Vi som är scientologer vet minsann hur  "hög"  man kan bli av scientologin om man bara anstränger sig ordentligt,  fast man behöver inte anstränga sig så mycket på Narconon,  avslutar Bo Persson.Narconondebatt.html